Rehberliğin Gerekliliği
--------------------------------------------------------------------------------
Rehberliğin Gerekliliği:
Öğrenciler profesyonel ve kişisel gelişimlerinde eğitimsel, kişisel ve mesleki 3 ana alanda yardıma ve yönlendirmeye ihtiyaç duyabilirler. Bu 3 ana unsur bazı noktalarda ayrılsalar da özde birbirleriyle ilişki içerisindedir ve bir araya gelerek profesyonel ve şahsi gelişimde tamamlayıcı rolü üstlenirler. Bu 3 ana unsurdan bir tanesindeki gelişim başarısızlığı diğerlerini de etkilerken her birinin kendi içerisindeki ilerlemesi seçilen alandaki profesyonel başarıyı maksimum orana yükseltir. Bu zincirleme ilişkinin sabit tutulabilmesi için her 3 alan içerisindeki önemli unsurların muhafaza edildiği bir denge kurulmalıdır. Sadece bir alandaki önemli noktalara konsantre olmak diğer 2 alanın ihmal edilmesine etkinin azalmasına neden olabilir.
Profesyonel anlamda rehberlik dalında yardım bekleyen birinin bir kursa veya eğitim programına girmekte ya da devam etmekte emin olmadığı durumlarda eğitimsel rehberlik ve desteğe olan ihtiyaç artar. Bu tür durumlarda bilgiyi ve öğrenme sonuçlarını gözden geçirmek gerekebilir. Aslında öğrenim gören kimse eğitim ve öğretimin yaşamın bir gereksinimi olduğunu tam olarak göremiyorsa öğrenme motivasyonu da o oranda düşük ya da hiç olmayacaktır.
Genç bir insan okuldan iş yaşamına ya da buluğ çağından yetişkinliğe geçiş yaptığı dönemde kişisel yönlendirme ya da desteğe ihtiyaç duyabilir. Bugün İngiltere’de gençler 18 yaşını doldurduklarında yetişkin statüsüne geçerek bağımsız olarak yaşamlarını tüm sorumluluklarını üstleniyorlar. Bu zamanı takip eden gelecek yıllar içerisinde seksüel, sosyal ve fiziksel gelişimlerini olgunlaşarak sürdürüyorlar. Aile kontrolünden uzak, daha özgür ve da ha geniş bir sosyal yaşam içerisinde medya reklamlarının etkisiyle yaşamlarını sürdürebilmek için daha fazla paraya ihtiyaç duyuyorlar. Yetersiz maddi olanaklar yaşam tarzındaki değişiklik psikolojik baskıya neden olabilir. İlerleyen büyüme çağında makul bir iş bulabilmek için gerekli olan yüksek öğrenim ihtiyacının farkına varılması bir yük haline geliyor.
Yaşça daha büyük insanlarda emeklilik yaşına geçiş yine sorun olabiliyor. Bu tr durumlarda da boş zamanları doğru (etkili) değerlendirebilmek için yine rehberliğe ihtiyaç duyuluyor.
Bu noktada yetişkin eğitimi hizmetindeki personel insan ilişkilerinde başarılı ve etkili olmalıdır.
Mesleki rehberlik genel olarak iş bulma, iş verme, meslek ile ilgili diğer meselelerle ilgilidir. Daha genç insanlar söz konusu olduğunda ilk olarak iş bulma ya da işe göre beceriler edinme yöntemlerine önem verilir.
İşsizlik ya da erken emeklilik kariyer olanaklarını ve destek sağlaması açısından rehberliğe olan ihtiyacı artırır. Bu konularda eğitim verdiğiniz grubun bilgi ve becerilerini daha etkin kılabilmeleri ve zamanın standartlarına göre güncelleştirebilmeleri için yardıma ihtiyacı olacaktır.
Rehberliğin amacı şahsi kararlar vermede çözüm olanakları sağlamak değil kuruluşlarla işbirliği içerisinde kişisel gelişimi desteklemektir. Rehberin en önemli görevi yönettiği grubun niteliklerini öğrenip bunları kişisel ihtiyaçlar doğrultsun da geliştirmektir.
Genelde okulu bırakıp iş yaşamına başlayan gençler aşağıdaki şıklarda verilen durumları içerirler:
• Resmi eğitim gerektiren veya gerektirmeyen işler.
• Yüksek öğrenim kuruluşları ya da üniversitelerin sağladığı eğitim – öğretim,
• Eğitim acentesinin eğitim öğretim,
• İşsizlik
Eğitmenler profesyonel yardıma ihtiyacı olanlara kişisel gelişim için alınan kararlarda iyi bir rehberlik ve danışmanlık olanağı sunabilmelidirler.
Ödev 7.22 : Kişisel Gelişim Rehberlik İmkanlarını Araştırma:
Öğrencilerin profesyonel ve kişisel gelişimlerindeki ilerleme grup çalışması yaklaşımında toplanır. Çünkü genelde öğretmen – öğrenci ilişkisinden birden fazla öğretmen sorumludur.
Kurumunuzdaki kişisel rehberlik organizasyonunu araştırın ve bireysel rol / görev sahiplerini gösteren bir grafik hazırlayarak bu önemli işteki görevinizi yerine getirebileceğinizden emin olabilmek için yardımına ihtiyaç duyacağınız kuruluşla birlikte çalışın.
- Kendi kurumunuzdaki çalışmayla grubunuzun üyeleri ve kurs eğitiminizle birlikte karşılaştırın.
• Yardım alabileceğiniz profesyonel ve kişisel ilerleme bir ekip var mı?
• Eğer yoksa bir grup oluşturmak için neler yapabilirsiniz?