Erkekler eşlerinden gizli mutluluk çubuğu takıyor
--------------------------------------------------------------------------------
Sertleşme sorunu yaşayan erkekler artık 'mutluluk çubuğu'na da büyük ilgi gösteriyor. Ancak çoğu Türk erkeği mutluluk çubuğunu eşlerine haber vermeden gizli gizli taktırıyor! Bu sayede gençlik dönemindeki seks gücüne kavuşan erkekler, hem kendilerini hem de eşlerini mutlu etmeye çalışıyorlar.
Cinsel ilişkiye giremeyen erkeklerin imdadına yetişen 'mutluluk çubuğu'nun isim babası Türkiye Aile Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat, bu konudaki soruları yanıtladı:
* Mutluluk çubuğu ne demek?
Tıbbi adı 'penil protez'dir. Sertleşme sorunu tedaviyle çözülemeyen erkeklerde, penise cerrahi müdahaleyle takılan bir araçtır.
* Neden penil protezlere mutluluk çubuğu deniliyor?
1980'li yıllarda penil protez ameliyatları başladığında bu konuyu hastalarımıza anlatmakta güçlük çekiyorduk. İnsanları mutlu eden, yaşam kalitesini pozitif etkileyen, ilişkiye giremediği için depresyonda olan hastalarımızın yeniden topluma kazandırılmasını sağlayan bir operasyon olduğu için, penil protez sözcüğü yerine 'mutluluk çubuğu operasyonu' tanımı kullanmaya başladık.
*
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok [Linkleri görebilmek için üye olmalısınız. Üye olmak için tıklayınız...]]
Biyonik penis bunlardan farklı mı?
Biyonik penis sözcüğü, penil protezlerin kontrollü olarak kullanılan balonlu tipleri için kullanılıyor. Bu tip protezlerde hasta, penis kasına bağlı olarak penisini istediği kadar kontrollü olarak büyütebiliyor. İstediği anda yumuşak hale getirebiliyor.
EŞLERİ HİÇBİR ŞEY FARK ETMİYOR
* Eşinden gizli taktıran oluyor mu?
Yapılacak bu tip operasyonun eşi tarafından bilinmesini istemeyen hastalarımız da var. Eşleri bu durumu hiç fark etmeyebilir. Ancak eşlerinin bilgisi dahilinde yapılan bu operasyonlar, hastalarımız için daha olumlu sonuçlar veriyor. Buna rağmen, geçirdiği operasyonu eşiyle paylaşıp paylaşmamak tamamen hastanın kendi tercihidir. Hasta, operasyonun bilinmemesi konusunda hassasiyet gösterirse bu durumu saygıyla karşılarız. Ancak biz ameliyat öncesi ve sonrası görüşmelerimizde, hastalara ve arzu edildiğinde eşlerine de penil protez kullanımı üzerine hem klinik hem psikolojik anlamda eğitim veriyoruz. Operasyon sonrası davranış tedavisi devam edebiliyor. Ancak tekrar ediyorum; eşlerinden gizli bu mutluluk çubuğu taktıranlar oluyor ve eşleri hiç bir şey fark etmiyorlar.
* Yalnızca orta yaşı geçmiş erkekler mi kullanıyor, genç erkeklerde de uygulanabiliyor mu ?
Penil protez; genç diabetiklere yani şeker hastalarına, doğuştan anatomik yapı bozukluğu olanlara, travma geçirenlere ve buna benzer organik faktörlere bağlı olarak genç erkeklere de uygulanabiliyor. Genel olarak orta yaş gurubunda da yoğun bir uygulama mevcut.
HER AN İLİŞKİYE AMADE
* Bu yöntemi uygulayan bir erkek, çocuk sahibi olabiliyor mu?
Bu operasyonla hasta ilişki için mekanik bir desteğe kavuşuyor. Spermin boşalması ve dolayısıyla çocuk olması noktasında mutluluk çubuğu hiçbir engel teşkil etmez. Rahatlıkla baba olabilirler.
* Erkeğin cinsellikten zevk alması tam olarak mümkün olabiliyor mu?
Hem erkeğin hem de partnerinin cinsellikten zevk alması mümkün oluyor. Protez operasyonu uyguladığımız hastalar, cinsel psikoloji uzmanınca davranış terapisi kapsamında bilgilendiriliyor. Hastalara bu terapilere katılmalarını özellikle tavsiye ediyoruz.
* Penil protez kullanan erkek, artık cinsel uyarım olamadan ilişkiye girebiliyor mu; yani birinden hoşlanıp hoşlanmaması artık gerekli değil mi?
Penil protez kullanımında hiçbir hazırlığa gerek olmadan çiftlerin ilişkiye girmeleri mümkün oluyor. Burada hastalarımızı cinsel sağlık anlamında eğitiyoruz ve ilişkide yapılması gereken davranış biçimini ve tavsiyelerimizi iletiyoruz. Bu eğitimde; hiç ameliyat yapılmamış gibi yaklaşım içinde olmanın ve ilişki öncesi romantik bir hazırlık dönemi yaşanmasına izin vermenin en önemli nokta olduğunu vurguluyoruz.
* Ameliyattan ne kadar sonra ilişkiye girilebiliyor?
Genellikle ameliyat sonrası ilişki için 6-8 haftalık bir bekleme dönemi gerekiyor. Bazen bu süre, hastanın fiziksel koşullarına ve iyileşme kabiliyetine paralel olarak daha da kısa olabiliyor.
ESRA TÜZÜN