Jinekolojik Ağrılar
--------------------------------------------------------------------------------
Uzmanlar, kadın doğum polikliniklerine en çok ağrı kanama ve akıntı şikayetiyle başvurulduğunu, bunların yaklaşık yarısının da akut veya kronik ağrı olduğuna dikkat çekiyor. Kadını hemen doktora iten ağrılar, akut ağrılar olarak belirtiliyor. Bir kadın eğer 3 ila 6 ay boyunca pervis bölgesinde devamlı ağrıdan yakınıyorsa,kronik pervik ağrı deniliyor.
Adet ağrıları
En sık görülen ağrılardan birisi kadınların her ay yaşadığı adet ağrıları. Bunun primer veya sekonder olmak üzere iki nedeni var. Primer ağrılar daha basittir. Sekonder ise bir takım hastalıkların belirtisi. Kadınların çoğu belli bir zaman periyodunda bunları geçiriyor. Genellikle bunlar 20’li ve 30’lu yaşlarda daha fazla oluyor. Genç kızlardaki sancılı adet ile ilgili olarak büyük ihtimalle herhangi bir organik neden yoktur. Çoğunlukla bunlar adet görmeyle birlikte başlıyor. Genellikle orta hatta ağrılardır. Adetin ilk bir iki günü boyunca sürer. Ve her ayda tekrarlar. Genellikle şiddeti aynıdır. Kolik tarzında ağrılardır bunlar. Aslında bu ağrılar çok kötü ağrılar değil ama yaşamı etkileyen ağrılardır. Okula gitmesini engeller, işini engeller, aile hayatını engeller. Bir nevi kızı izole eder. Onun için bunun tedavi edilmesi gerekir.
Adet sancıları
Birçok kadının hem iş yaşamını, hem özel yaşımını etkileyen adet ağrılarının tedavisindeki yaklaşım çoğunlukla ağrı kesiciler oluyor. Uzmanlar, bu ağrıların tedavi edilebildiğini vurgulayarak, muhakkak doktora görünmek gerektiğine dikkat çekiyor. Eğer sekonder nedenler varsa ağrıların ağrı kesicilerle geçmeyeceği belirtiliyor.
Adet dönemi baş ağrıları
Adet döneminde, menopozda ve doğum kontrol yöntemleri tercih edilirken, doğum kontrol hapları kullanılırken kadınlar baş ağrılarından yakınıyorlar. Bu konuyla nörologlar ilgileniyor, kadın doğum uzmanları hormonal yönüne bakıyor. Bir kadının migren ataklarının 10 atağın 9’u sadece iki gün içerisinde oluyorsa, bu 3 ay tekrarlıyorsa mensütel migren deniyor. Bunda östrojenin birden bire düşmesi, seretonin, magnezyum, bir çok faktörler bulunuyor. Migren tedavisinde migren ilaçları ve ağrı kesiciler öneriliyor.
Menopoz dönemi ve doğum kontrol hapları
Doğum kontrol haplarıyla yapılan çalışmalarda gösterilmiş ki migrenin başlama olasılığı kullanmayanlara göre 10 kat daha fazla. Menopozdaki hastaların yaklaşık yüzde 15 ila 20’sinde migren türü ağrılar görüyoruz. Hormon tedavisi kullandığımız ilaçlar bir miktar migren sıklığını artırabiliyor.
Enfeksiyon
Kadınların sık yakalandığı üreme organlarındaki enfeksiyonların ağrıdaki rolü yaygın olarak biliniyor. Türkiye’de gerek dünyada, son 20 yılda yaklaşık 3 ila 4 kat arttı. Bunun önemi şu; kronik pervik ağrısı olan kadınların yaklaşık belki 3’te 1’inin nedeni geçirilmiş enfeksiyonlar. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde şöyle bir sorun var; bunların çoğu kadın atlatıyor ama doktora gitmiyor ya da eksik ilaç kullanıyor. Bir süre sonra bunlar kronik iltihap haline geliyor ve bu kronik iltihabın da çok önemli üç tane sebebi var. Birincisi kronik pervik ağrı yapıyor, ikincisi dış gebelik sıklığını artırıyor. Üçüncüsü de, kısırcık sıklığını artırıyor. Basit bir enfeksiyon kadının hayatını ciddi olarak etkiliyor.Muhakkak bir kadın doğum uzmanına başvurup enfeksiyonun nedeninin belirlenip tedavinin sürdürülmesi gerekiyor.
Yumurtalık kistleri
Yumurtalık kistleri deyince iki türlü var, bir selin, bir habis. İyi huylu kislerin en yaygını endometriozis, rahim içi dokusunun rahim dışına yerleşmesi, pervise yerleşmesi olarak belirtiliyor. En çok yerleştiği yerlerden biri de yumurtalıklar. Yumurtalığa yerleşirse bir süre sonra endometriozis kisti oluşuyor, çikolata kisti dediğimiz kist oluşuyor. Kadınlarda da bu ağrı çok sık görülüyor. Endometriozisin medikal ve cerrahi yöntem ile tedavi edildiğini belirten uzmanlar, çikolota kistlerinde, kesinlikle tek yöntemin cerrahi olduğunu kaydediyor. Eğer kist 3 santimden daha küçükse medikal tedavi bazen yararlı olabiliyor. Endometriozisin yüzde 30 tekrarlayan bir hastalık olduğunu vurgulayarak,bunun tedavinin iyi veya kötü yapılmasıyla ilgisi olmadığını ifade ediyor. Bu hastalarda önemli olan uzun dönemde bu hastaları koruyucu tedaviye almak.
Ağrılar için önlemler
Yaşamı kolaylaştırmak için alınabilecek önlemler ise şöyle sıralandı. Adetten biraz önce veya adet sırasında alacağı aneljezikler hakikaten kadını rahatlatıyor. Eğer dediğim gibi düşük dozda doğum kontrol hapları kullanmasına engel yoksa bunları almak gerçekten yarı yarıya, hatta daha fazla adetteki ağrı sıklığını azaltıyor. Migrene gelince ise, migren için de birtakım akapunktur dahil olmak üzere stresi azaltıcı yöntemler, kadın yaşamının düzenlenmesi, alkol, kafeinden kaçınması, birtakım çikolota benzeri yiyeceklerden kaçınması, hakikaten yani migreni tetikleyen faktörlerden kaçınması azaltıyor. Bir de bununla beraber migreni koruyucu ilaçlar alırsa yaşamı