Gürültü bebeklerin psikolojisini bozuyor
--------------------------------------------------------------------------------
ADANA (İHA) - Bebeklerin, sanayileşmeyle birlikte artan gürültüden daha fazla etkilendiği, büyüdüklerinde psikolojik sorunlar yaşadıkları bildirildi.
Opr.Dr. Halil Aksu, yaptığı açıklamada, yeterince ciddiye alınmayan gürültü kirliliğinin ciddi sorunlara yol açtığını, uzun süre gürültüye maruz kalanlarda ciddi hastalıklar meydana geldiğini söyledi. Modern teknolojinin sağladığı nimetlerin yanında bir kısım külfetleri de beraberinde getirdiğini belirten Aksu, "Ses kirliliği, insan bünyesinde biyolojik psikolojik ve sosyolojik sorunlara yol açmaktadır. Buna arabalar, yüksek sesli müzik yapan eğlence merkezleri ve kayıt dışı haksız kazanç sağlayan çığırtkanlar neden olmaktadır" dedi.
Gürültünün insanları doğduğunda itibaren etkilemeye başladığını anlatan Aksu, şöyle konuştu: "Bebek doğumdan itibaren 3 yıl içinde 100 milyar beyin hücresi arasında iletişim ve organizasyon kuruluyor. İşte bu süreçte ses kirliliğine maruz kalan bebeklerde yaşanan hücre kaybı bebeklerin gelecek hayatını olumsuz etkiliyor. Ses kirliliğinden doğacak hücre kaybından dolayı bebeklerde ileriki yaşlarda davranış bozukluğu, psikolojik bozukluk ve sinirsel bozukluklar görülmektedir."
Gürültünün duyma kaybına neden olduğunu, hormon ve sindirim sistemini de olumsuz etkilediğine dikkat çeken Aksu, sözlerine şöyle devam etti: "Gürültü, sanıldığı gibi sadece kulaklarda yol açtığı tahribat nedeniyle işitme kaybına neden olmuyor. Kan basıncının artmasına, dolaşım bozukluklarına, solunumda hızlanma, kalp atışlarında yavaşlama, ülser, çocuklarda başarının düşmesi, aşırı sinirlilik ve stres gibi pek çok psikolojik sorunları da ortaya çıkarıyor. Kalp hastalığından dolayı ölümlerin yüzde 2.5'u ses kirliliğinden aynaklanmaktadır."
Ses kirliliğinin önlenmesi için yerel yönetimlere iş düştüğünü belirten Aksu, alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: "Yerleşim yerleri ve binaların içinde gürültü rahatsızlığını önlemek için yeni inşa edilen yapılarda ses yalıtımı sağlanmalı. Hava alanları, endüstri ve sanayi bölgeleri yerleşim bölgelerinden uzak yerlerde kurulmalı. Motorlu taşıtların gereksiz korna çalmaları önlenmeli. Kamuya açık yerler ile yerleşim alanlarında yüksek sesli müzik aletlerinin çevreyi rahatsız edecek şekilde çalınması engellenmeli. İş yerlerinde, çalışanların maruz kalacağı gürültü seviyesi en aza indirilmeli."