Bebekleri sıcaktan korumak için bol ve kapalı kıyafetler giydirin
--------------------------------------------------------------------------------
Kış mevsiminde annelerin, bebeklerini üşütmemek gibi bir derdi vardır. Bunu sağladıktan sonra terini üzerinde soğutmamaya dikkat etmek yeterlidir. Ancak, yazın bebeklerin hassas bedenlerini, hem aşırı sıcaktan hem de kapalı mekânları serinleten klimalardan, rüzgârdan, cereyandan korumak gerekiyor.
Eskilerin 'Bebek kuş kanadından yel alır' demesi boşuna değildir. Yazın artan sıcaklık nedeniyle tüm bebeklerde terleme görüldüğünü belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Harmancı'ya göre, bebeklere ince, açık renkli ve bol giysiler giydirmek gerekiyor. Sıcak diye bebeklerin vücudunun çoğu yerini açıkta bırakmanın doğru olmadığını ifade eden Harmancı, özellikle altı aylığın altındaki bebeklerin kesinlikle doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmaması, biraz bol şekilde de olsa başı, kolu ve bacakları kapalı şekilde gezdirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Dr. Ramazan Harmancı'nın verdiği bilgilere göre, bebekleri terleme ve isilik gibi sorunlardan korumak için yazın fazla giydirmemeli, 2 kat giysinin yetebileceği düşünülmeli. Giysiler pamuklu ve bol olmalı. Ancak her şeye rağmen bebeklerin terleyeceği de unutulmamalı ve kıyafetleri sık sık değiştirilmeli. Bebek bakımında terlemeden daha tehlikeli olan cereyandan korunmaya dikkat edilmeli. Ayrıca saat 10.00 ile15.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkarılmamalı ve mutlaka başı korumak için şapka takılmalı. Güneşin zararlı ışınlarından korumak için yüksek faktörlü (30-50 F) koruyucu kremler güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli. Yeni doğan bebekler ilk 1-1,5 ay gerekmedikçe evden dışarı kalabalık ortamlara çıkarılmamalı. Ama rüzgârlı bir durum olmadığı durumlarda güneşten koruyarak hava almalarında da bir sakınca bulunmuyor. Ayrıca bebeğin odası da bebek başka bir odaya alınarak sık sık havalandırılmalı.
Klimaların bebekleri olumsuz etkilediğini vurgulayan Dr. Harmancı, son yıllarda antibakteriyel filtreler kullanılsa da hem ev hem de araçlarda bebek olduğu zaman mümkün olduğu kadar klimaların çalıştırılmamasını öneriyor. Çünkü bebeklerin vücutları hızla değişen ortam sıcaklığına uyum gösteremiyor. Bu yüzden, soğuk veya sıcak çarpmaları ve kimi zaman da ses kısıklıklarından ciddi solunum yolu hastalıklarına kadar değişebilen hastalıklara yakalanabiliyorlar. Toplu taşıma araçlarında ise kullanıma engel olunamıyorsa en azından bebeğin doğrudan hava akımına maruz kalması engellenmeli.
Bebek ile dışarı çıkıldığı zaman en büyük sorunlardan biri de onu güvenle taşıyabilmektir. Bebekleri daha güvenli taşımak için kullanılan ana kucağı ve bebeport benzeri ürünlerin bebeğin bel bölgesine uygun bir şekilde desteklenmesi gerekiyor. Ayrıca bebek taşınırken sıkıca sarılmamalı ve üzeri, yüzü görülecek şekilde şeffaf örtülerle örtülmeli. Kanguru denilen boyundan asmalı taşıma araçları 1,5-2. aydan itibaren kullanılabiliyor. Bunların erkek çocuklarda yumurtalıklara zarar verebileceği endişesi bulunduğunu belirten Dr. Harmancı, yeni kullanıma girdiği için böyle bir etkisinin tespit edilmediğini söylüyor. Fakat yumurtalıklarında bilinen bir sorun olan erkek çocuklarda mümkünse kullanılmamasını, kullanılacaksa da daha bol olan modellerin tercih edilmesini öneriyor.