Okul ve Eğitim
--------------------------------------------------------------------------------
Okul ve Eğitim
Okul, eğitimin belli bir grubun, belli yer zamanda, bilinmezlik duru¬munda, zeka, moral, teknik bilgi ve beceri bakımından kasıtlı ve planlı olarak yeni davranışlar kazanmasını sağlayacak şekilde düzenlendiği kurumdur. Okul, yönetim, öğretim, öğrenciler ve ilgili başka görevlilerin içinde gerekli okul çalışmalarını sürdürdükleri yapı, çerçeve ya da düze¬ne denir. Okul, eğitim sistemi içinde temel sayılabilecek bir kurumdur. Okul, bulunduğu yerin, çevrenin içinde yer alan bir eğitim sistemidir.
Okulun temel görevi, yeni davranışlar edinmede yüksek bir verime ulaşmanın kaçınılmaz olduğu günümüz toplumlarında, kişinin bu davra¬nışları kazanması rastlantılara bırakılamaz. Kişilere, bu yeni görevlerin uzman kişilerle ve verimli bir şekilde kazandırılması gerekir. Bu görevi yerine getirme yükümlülüğü ise bir toplumsal kurum olarak okula ve¬rilmiştir. Okul, belli bir program uyarınca kazandırılmakta olan bir dav¬ranış değiştirme kuruluşudur. Öğretim programları okulların davranış değiştirme amacı ile göstereceği çabaların bir planı, öğretmenler ise usta birer uygulayıcılarıdır.
Zamanımızda ekonominin ihtiyâç duyduğu, eğitilmiş insan gücünü ye¬tiştirme bakımından okullara düşen görev ve sorumluluklar her geçen gün daha da artmaktadır. Sanayileşme, eğitime ekonomik açıdan daha çok önem verilmesini zorunlu hale getirmiştir. İşe girmede aranan şartla¬rın gittikçe daha özel ve uAuanlık gerektirecek bilgi ve becerilere da¬yanması, okulun görevlerinin çeşitlenerek artmasına neden olmuştur.
Bilginin artması ve çeşitlenmesi, toplumların kalkınma çabalarını yada kalkınmışlık durumunu koruyabilmek için, üyelerini mesleki açıdan değişen ve gelişen teknolojiye ayak uyduracak şekilde yetişmeleri ve bu yeniliklere uyum sağlayabilecek hale getirilmesi zorunlu haline gelmiş¬tir. Bu da eğitimin okuldaki gibi planlı, kasıtlı ve programlı bir biçimde gerçekleştirilmesini gerektirmektedir.
Okul, aile ve arkadaşlık grupları gibi bir toplumsal kurum ya da sistem olarak ele alınabilir. Bu nedenle okulun görevlerini üç grup alfanda top¬lamak mümkündür.
(l) Toplumsallaştırma,
(2)bilgi, beceri, tutum ve alış¬kanlıklar gibi bilgi aktarımı ve
(3) çeşitli eğitsel ve mesleki hedeflere yö¬neltme olarak sıralanabilir.
Eğitim sistemini diğer sistemlerden farklı olarak temel sistem diye adlandırılabilecek bir sisteme sahiptir. Bu da okuldur. Okul eğitim sisteminin tüm özelliklerini taşımaktadır. Okul çevresinde insan, malzeme, bilgi türünde değişik girdiler alır, bunları eğitim süreci ile işleyerek çevresine çıktılar halinde sunar. Bu süreç içerisinde çevreyle etkileşimde bulunur, etkilenir ve etkiler. Eğitim sürecinin etkili olabilmesi için okulda kontrol-denetim ile etkili olarak kullanılması gereken dönüt-düzeltme mekanizması yer alır.