Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri
--------------------------------------------------------------------------------
Öğretme-Öğrenme Etkinlikleri
Öğretme-öğrenme etkinlikleri, amaca ulaşmak için dersin nasıl işlendi¬ğini belirlemede öğretmenlere ışık tutar ve dersin öğrenci merkezli, bi¬limsel öğretim süreçleri doğrultusunda işlenmesine yardımcı olur. Etkin¬likler, farklı düzeylerdeki öğrencilere uygun olmak ve özel donanım gerektiren araç-gereçlerle sınırlı kalmamalıdır. Öğretmenler öğrencileri¬nin düzeyini, sınıf durumuna ve eldeki olanaklara göre çok sayıda ben¬zer etkinlikler tasarlayıp geliştirebilirler. Öğretmenler kendi yaratıcılıkla¬rını kullanarak, koşullar ne olursa olsun, mutlaka öğrencilerle birlikte etkinlikler yapmalıdırlar.
Öğrencilerin yapacakları sınıf içi ve sınıf dışı etkinliklerin eğitim-öğretim açısından büyük yaran olduğu bir gerçektir. Öğretmen, öğrencileri bu tür etkinliklere özendirmeli, öğrencilerde tek başına ya da gruplar halin¬de bu tür etkinlikler yapmalıdırlar. Bu etkinliklerde öğrencilerin yararla¬nacağı kaynaklar, öğretmen tarafından verilebilir ya da öğrenciler kaynakları kendileri araştırıp bulabilirler.
öğrencilerin yaptıkları tüm etkinlikleri kaydetmeleri sağlanmalı, bunları yazılı ve sözlü olarak sunmaları özendirilmelidir. Böylece öğrencilerin fikirleri analiz ve sentez etmeleri, anladıklarını başkalarıyla sözlü ve yazılı olarak paylaşmaları, öğrendiklerini belirli bir çerçeveye oturtmala¬rı, konuyu formüle ederek soruları yanıtlamaları ve günlük yaşamla ilişki kurmaları sağlanmalıdır. Öğrencilerin, etkinlikleri yaparken ko¬nuyla ilgili kavramları geliştirmeleri, bunları günlük yaşantılarıyla ilişkilendirmeleri, uygulama becerileri kazanmaları, araştırma ve ince¬leme planlamaları, araç-gereçleri, yöntem ve teknikleri amacına uygun bir biçimde kullanmaları, dikkatli ve önemli gözlemler yapmaları, belirli duyarlıkta ölçümler yaparak bunlardaki hataları fark etmeleri, verileri kayıt ve analiz edip elde edilecek fikirleri yorumlamaları, şartlara göre bireysel ya da işbirliğine dayalı grup çalışmaları önem taşır. Öğrenci merkezli öğretimde, bunların öğrencilerin yaşlarına ve akademik düzeylerine uygun olarak planlanmasından ve gerçekleştirilmesinden birince derecede öğretmen sorumludur. Yaygın eğitim, örgün eğitim sistemine hiç girmemiş ya da herhangi bir kademesinde yer alan veya bu kademeden çıkmış bireylere örgün eğiti¬min yanında veya dışında düzenlenip yürütülen tüm eğitim çalışmaları¬nı kapsar.
Yaygın eğitim alanında kitle eğitimi, yetişkinler eğitimi, halk eğitimi, toplum eğitimi ve sosyal eğitim gibi değişik konularda kullanılmaktadır. Yaygın eğitimde örgün eğitimdeki gibi belirli bir girdi olarak, hedef ya da hedef-davranışları belli bir yaş sınırlaması veya benzer yeteneklere sahiplilik gibi bir kuralları yoktur. Onun için bir yaygın eğitim etkinliği¬ne yaşları, eğitim düzeyleri/cinsiyeti, öğrenme isteği, meslekleri, işleri, farklı yerlerden, çiftçi, zanaatkar, memur, öğrenci ve ev kadını gibi deği¬şik kesimlerden herkes katılabilir.
Yaygın eğitim ülkemizde çok değişik kurumlarca düzenlenip yürütül¬mektedir. Bunlardan bazıları Milli Eğitim Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, TRT, Üniversiteler ve sendikalar bu gibi kuruluşlar bu tür eğitimi ver¬mektedirler. Yaygın eğitim, çok değişik adlarla ve pek çok konuda kurs¬larla, seminer ve toplantılarla yürütülmektedir. Yaygın eğitim örgün eğitimi desteklemeye, tamamlamaya, onun sürdürülmesine çalışan bir eğitim hizmetidir. Bazen halk eğitimi ile eş anlamlı olarak kullanıldığı görülmektedir.
Kısacası yaygın eğitim, yetişkinlere okuma-yazma öğretme, temel bilgi ve becerileri kazandırmak, en son devam ettiği öğretim kademesinden edindikleri bilgi, beceri ve yetenekleri geliştirmek ve hayatlarını kazan¬malarını sağlayacak yeni nitelikler kazandırmak amacıyla verilen okul dışı bir eğitimdir (Adem 1981:2).