Çocuğunuzun telaffuz sorunu varsa uzmana başvurun
--------------------------------------------------------------------------------
Anne ve babalar bebeklerinin ilk kelimelerini duymak için sabırsızlıkla bekler. Nihayetinde zor da olsa ilk kelimeler gelir.
Çocuklar konuşmaya ilk başlama döneminde bazı harflerin telaffuzunda doğal olarak zorlanırlar. Söylenmesinde en çok sıkıntı yaşanan harfler ise r, s, ş, t, k, l, y’dir. Ailelere çocukların bu tür konuşmaları çok sevimli gelir ve çoğu zaman teşvik ederler. Telaffuz problemleri genellikle 20 ay sonunda düzelir. Ancak 3-4 yaşına geldiği halde konuşmada düzelme görülmediği takdirde uzmana başvurmakta fayda var. Telaffuz sorunları yani bazı ses ve heceleri çıkarmada zorluk olarak tanımlanan fonolojik bozukluklar konuşmaya başlayan tüm çocuklarda görülebilen bir durum. En fazla ise 2 ile 7 yaş arası dönemde ortaya çıkıyor. Çocuk doktoru Hasan Aydınlı, konuşmaya başladıktan sonra fark edilebilen bu durum karşısında ailelerin dikkatli olması gerektiğini vurguluyor. Çünkü çocuğun telaffuzunda zorlandığı harf ve heceleri aile bireyleri anlayabildiği için problem olarak görmeyebiliyor. Dr. Aydınlı, telaffuz problemlerinin büyük kısmının 20 ay sonunda kaybolduğunu hatırlatarak, ancak 3-4 yaşında hâlâ düzelmediği durumlarda ise mutlaka bir uzmana başvurulmasını öneriyor. Telaffuz sorunları damak yapısının yüksekliği, dil kaslarında zayıflık, sesi çıkartan sistemin çalışmamasından kaynaklanabiliyor. Tedavi edilmeyen telaffuz sorunları ömür boyu sürebiliyor.
Dr. Aydınlı, konuşma zorluğu olan çocuklarda kendini ifade edemedikleri için çabuk sinirlenme, hırçınlık ve öfke nöbetlerinin yaşanabileceğini belirtiyor. Bu problemin özellikle okul dönemine kadar tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Aydınlı, "Çünkü çocukların en fazla sosyalleştikleri dönem okul dönemidir. Bu dönemde telaffuz sorunu yaşayan çocuklar depresyon, stres, çekimserlik ve okul başarısında düşme gibi sorunlar yaşayabiliyor." diyor.